zondag 1 februari 2015

Citroen cheesecake met kletskoppen bodem


Dit recept is ontstaan doordat ik kletskoppen had die best taai waren geworden. Ze zijn heus nog goed te eten dan hoor, want ze zijn erg lekker. Maar ik dacht dat ik er ook wel iets lekker mee zou kunnen maken: een cheesecake bijvoorbeeld. Ik had ook nog een paar krakelingen 'over' en gooide die er ook bij voor de koekjes bodem. Wat had ik nog meer in huis? Slagroom en citroen. Zo is de citroen cheesecake ontstaan :D! Wel een aanpassing voor de volgende keer: iets minder citroensap en de slagroom iets dikker laten worden voordat ik de rest erbij doe.


Benodigdheden:
125 gr kletskoppen
50 gr krakelingen
40 gr boter
3 citroenen
100 gr suiker
600 ml slagroom (35% vet), kamertemperatuur
vanillestokje, gespleten

Bereidingswijze:
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt ondertussen de boter. Voeg dan de boter toe aan de koekkruimels en mix goed door. Bekleed een bakblik van ongeveer 18 cm met bakpapier en smeer de zijkant in met wat boter. Leg dan de koekruimels op de bodem en druk goed aan. Zet dit even een half uurtje in de koelkast om op te stijven.
Was de citroenen en schil er dunne reepjes af met een dunschiller, maar let goed op dat je het bittere wit niet mee schilt. Pers 200 ml sap uit en schenk dat door een zeef in een maatbeker. Doe de reepjes schil, het sap, de suiker en het vanillestokje inclusief merg in een pan op middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook. Roer tot de suiker oplost en je een dikke siroop hebt – dit duurt 14–16 minuten op laag tot middelhoog vuur. Neem de pan van het vuur en schenk de room erin. Zet weer op het vuur, maar draai dat laag. Laat het roommengsel zo’n 10 minuten zachtjes koken terwijl je het met een garde zachtjes klopt. Het wordt een dikke, glanzende massa met een gelige kleur van de citroen. Pak de bodem uit de koelkast. Hou een zeef boven het bakblik en giet hier het roommengsel in een zeef het gelijk. Laat het heel even 5 min. buiten de koelkast afkoelen en zet daarna voor zeker 8 uur of een hele nacht in de koelkast. Dit recept kan je dus het beste een dag van te voren maken. Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten