dinsdag 28 juli 2015

Dadel chutney


Chutney komt oorspronkelijk uit de indiaas en pakistaanse keuken. Het is een smaakmaker die ze bij curry's en rijst gerechten serveren. De chutney werd pas later (rond de 17e eeuw) in de westerse landen geïntroduceerd. De Engelse maakt verschillende versies en serveerde het bij koud vlees, kaas en sandwiches. Het kan dus bij koude en warme gerechten gegeten worden. De eerste chutney die ik maakte
was een mango chutney. Dit is ook de meest gemaakte chutney. Nu heb ik een dadel chutney gemaakt. En ik wil er nog veel meer maken. Wat dacht je van pruimen chutney of met tomaten of misschien met appel? Hmm genoeg te ontdekken en te maken dus.
Deze dadel chutney is heerlijk met oude kaas of bij een heerlijke kaasplank. Ook lekker met peer. Snij wat schijfjes peer en lekker dopen in de chutney. Genoeg te variëren :).

Benodigdheden:
400 gr dadels, ontpit
1 ui
1 teentje knoflook
3 el olijfolie
1/2 rode peper
200 gr suiker
1 mespunt cayennepeper
1 el limoensap
100 ml water

Bereidingswijze:
Snijd de dadels in in stukjes. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit olie in een pan en fruit de knoflook en de ui. Voeg dan de dadels toe. Snijd de peper in stukjes. Voeg de peper toe aan de dadels en laat circa 30 minuten op laag vuur koken. Blijf goed roeren en voeg na ongeveer 15 minuten het water toe. Mix dan met een staafmixer tot een glad geheel. Als je van stukjes houdt, mix je het niet of even kort. Voeg de suiker toe en laat nog 10 min. mee koken. Breng het op smaak met cayennepeper en limoensap en laat nog plus minus 10 minuten inkoken tot jam dikte. Schenk de chutney in een schone pot, laat afkoelen. Sluit dan de pot met een deksel en bewaar in de koelkast. Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten