maandag 17 augustus 2015

Appel cake met caramel en crumble


Veel van mijn recepten ontstaan dus, doordat ik te gulzig boodschappen doe en dan eigenlijk te veel eten heb voor de komende dagen. En dan heb ik het over fruit, groenten en vlees. Zo ook dit recept dus. Ik had behoorlijk wat fruit gekocht, waaronder appels. Appels en cake gaan goed samen, appels en crumble ook en appel en caramel zeker weten, dus waarom niet die drie bij elkaar? Tadaaa:
receptje uitproberen! Wat een heerlijk comfortfood is dit! Nog wat kaneel erbij en hij is heerlijk herfstig of wat dacht je van stoofperen met caramel? Genoeg opties dus!

Nodig:  
Cake:
75 gr boter, kamertemperatuur 
75 gr suiker
3 eieren                                   
125 gr bloem, gezeefd           
1 goede tl bakpoeder
1/2 dl olie     
1 à 2 appels    

Caramel:
100 gr suiker      
100 ml room
4-5 el water    

Crumble:
150 gr bloem                 
100 gr witte basterdsuiker
100 gr koude boter 

Vierkant bakblik van 18 bij 18 cm

Bereiden: 
Cake:
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed het bakblik met bakpapier en smeer eventueel de zijkanten of open stukken in met boter. Klop de boter en suiker luchtig. Klop dan 1 voor 1 de eieren door de mix, dan blijft het deeg luchtig. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe en mix goed door. Voeg de olie toe en mix een laatste keer door. Vul dan het bakblik met het cakemix. Was de appel en snijd de appel in 4 stukken en verwijder het klokhuis. Snijd dan de appel in dunne schijfjes en verdeel deze over de cakemix.

Voor de crumble:
Kneed met je vingertoppen de koude boter door de bloem. Voeg de suiker toe en kneed nog even door totdat er allemaal deeg kruimels ontstaan. Strooi de kruimels over de cake en bak in ongeveer een uur gaar.

Caramel:
Doe de suiker en het water in een pan. Zet de pan op medium hoog vuur. Zorg dat de suiker goed bedekt is met water. Laat de suiker rustig karameliseren. Roer pas in de pan met een garde wanneer het suikerwater bruin van kleur wordt en dikker wordt. Haal de pan van het vuur. Roer de room erdoorheen. Voorzichtig, de caramel is erg warm. Zet de pan weer even terug op het vuur en blijf goed roeren met de garde, totdat de de room goed opgenomen is. Haal het van het vuur en laat heel even afkoelen. 
Giet dit dan over de crumble  appel-cake heen en laat even afkoelen. Strooi er eventueel nog wat poedersuiker over, heel feestelijk. Enjoy!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten