woensdag 23 december 2015

Roti kukusRoti kukus is een gestoomde cake. Oorspronkelijk maak je dit niet met de kleuren groen en roze, maar gemarmerd met cacao. Kue mangkok maak je in het roze en groen. Dat weet ik dus, maar ik vond dit gezelliger voor kerst :). Kue mangkok en pandancake staan ook nog op mijn to do lijstje. Wat ik dus altijd zo leuk vind aan dit recept is dat je het met 7-up maakt. Het gaat voornamelijk om het feit dat er koolzuur in zit. Maar hoe cool is dat als je zegt dat er 7-up in je cake zit ;)! Je eet het eigenlijk als het net uit de stomer komt met wat boter erop. Dit is iets anders lekkers voor bij de koffie of om kado te geven. Een echte Indische lekkernij.

Nodig:
3 eieren 
200 gram suiker 
1 zakje vanillesuiker 
1 dl 7up (of spa rood of koolzuurhoudend water )
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 mespuntje zout 
1 tl groene kleurstof 
1 tl rode kleurstof 

stoompan of een grote stampotpan met een ijzeren vergiet die erin past
bakpapier

Bereiden:
Mix de eieren met de suiker, vanillesuiker en het zout met een garde in een kom. Voeg dan de eieren en de 7-up toe en mix goed door. Mix als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor. Bekleed het vergiet van binnen helemaal met bakpapier. 

Tip: Maak het bakpapier een beetje nat en verkreukel het en knijp uit en nu kan je het makkelijk vormen. 

Doe de helft van het beslag in het vergiet. Verdeel de andere helft ook in tweeën en voeg aan de ene de rode vloeistof toe en aan de andere helft de groene vloeistof en mix dat even goed door. Giet dit dan ook om en om in het vergiet en maak met een mes of saté prikkers swirls in het beslag. Wikkel om de deksel van de de pan een schone theedoek. 
Vul de pan met water en breng dit aan de kook. Zet/hang dan het vergiet in de pan en sluit het af met de deksel met theedoek. Laat dit op een middelhoog vuur ongeveer een 1/2 uur stomen. Zorg dat de pan niet droog kookt en mocht er water moeten worden toegevoegd, gebruik dan altijd kokend water. Controleer met een saté prikker of de cake gaar is. Enjoy!

Bron: www.roysrecepten.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten