maandag 21 maart 2016

Robuuste gekruide frietjes en een Veggie burger van Jamie



Echt een wowie burger! Samen met deze frietjes een super combi! En ondanks dat het een Veggie burger is, wat niet veel mensen misschien aantrekkelijk zullen vinden is het een super lekkere burger. Nog een uitdaging voor Cêlavíta, waarbij ik eigenlijk toch
wel snel aan deze burger voor erbij moest denken.  De frietjes en kruiden passen erg goed bij deze robuuste burger. Eigenlijk horen hier ook nog gefrituurde uienringen bijgemaakt te worden, maar ik ben daar niet super fan van en zo zijn er nog wat dingetjes die ik niet heb gebruikt of iets anders heb gedaan. Je kan op Jamieoliver.com kijken voor zijn hele recept. Geef deze burger zeker eens een kans en een tip als je de burger gaat eten: knoeien hoort erbij :D!

Nodig:
Gekruide frietjes:
1 zak robuuste frieten met schil van Cêlavíta 
1 1/2 el ras el hanout kruiden
2 teentjes knoflook gekneusd

Veggie burger:
200 gr diepvries maïs
200 gr diepvries erwten
200 gr diepvries tuinbonen 
1/2 bundel verse koriander (heb ik niet gebruikt)
75 gr bloem, plus extra om te bestuiven
1 tl gemalen komijn
1 tl cayenne peper
zeezout
vers gemalen zwarte peper
1 el sesam zaadjes
1 el zonnebloempitjes
olijfolie
1/2 krop Ijsbergsla 
2 rijpe tomaten
2 takjes verse basilicum 
2 augurken
1 rijpe avocado
1 limoen
sap van citroen 
4 hamburger broodjes (of Italiaanse bollen)
waterkers (heb ik niet gebruikt)
tomaten ketchup

Spiced (vegan) mayonaise:
2 bosuitjes
1/2 verse rode peper
1/2 teentje knoflook
2 (afgestreken) el kikkererwten uit blik
11/2 el (zongedroogde) tomaten puree
1 tl Engelse mosterd (ik gebruikte Franse)
1 scheut Brandy (heb ik niet gebruikt)
sap van 1 citroen
extra vierge olijfolie 

Bereiden:
Voor de frieten:
Verhit de oven op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de frieten hierover en strooi de ras el hanout hierover en mix even goed door. Schil de knoflook en kneus deze. En leg op de bakplaat erbij. Stop dit pas in de oven wanneer je de mayonaise moe maken.

Voor de burgers:
Haal de groenten uit de diepvries en laat ontdooien voor ongeveer 15 minuten. Voeg dan de groenten, eventueel koriander, bloem, komijn en cayenne peper samen in de foodprocessor en vieg nog wat zout en peper toe en mix dit dan door met de processor. Voeg de sesam zaadjes en zonnebloempitten toe en druk een paar keer op het pulsknopje, zodat het gemixt is door het groentenmengsel. Verdeel het mengsel in vier gelijke burgers van ongeveer 2 cm dik. Leg ze op een met bloem bestoven bord en zorg dat ze helemaal bekleed zijn met een dun laagje bloem (boven-, onder- en zijkanten). Leg de burgers voor ongeveer 10 minuten in de vriezer om stevig te worden en daarna in de vriezer. Maak ondertussen de mayonaise. 

Voor de mayonaise:
Snijd de bosui, chilli en knoflook in grove stukken en voeg toe aan de foodprocessor of blender ( in de blender ging bij mij niet echt zo goed). Voeg ook de rest behalve de olijfolie toe aan de foodprocessor en mix tot een geheel en voeg dan langzaam de olijfolie toe tot het op mayonaise gaat lijken (ik deed er zelf echt nog een klont mayonaise bij, omdat het bij mij niet helemaal lukte). 

Zet ondertussen de oven lager op 160 °C. Verhit een goeie scheut olie in een grote  koekenpan en wanneer de olie goed warm is doe je de burgers in de pan. Bak ze voor ongeveer 10 tot 12 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn aan de buitenkant. Druk ze eventueel nog iets aan met een spatel. Leg ze dan in een ovenschaal en zet ze in de oven terwijl je de rest van je burger gaat klaarmaken. Snijd de sla in fijne stukken en leg dit in een schaal. Voeg hier dan de helft van de mayonaise aan toe en mix goed door. Gebruik de andere helft lekker voor dip (voor de frietjes misschien of lekker met groenten dippen). Snijd de tomaat in plakken en leg deze op een bord met keukenpapier om het overtollige vocht eruit te krijgen. Sprinkle hier wat zout over en leg de bassilicum blaadjes erop. Snijd de augurk in slices en halveer de avocado, haal de pit eruit en haal ze uit de schil en snijd ook deze in plakjes/stukjes en knijp hier het limoensap over. Snijd de broodjes door de helft en toast ze onder de grill, in de oven of in een koekenpan (de pan gaat het snelst na de grill). Haal de burgers uit de oven.
Stack dan de burger als volgt: beleg de onderkant van het broodje met de sla en daarop de tomaat. Hier bovenop komt de burger met daarop de avocado en augurk (en dan eigenlijk de uien ringen). Besmeer de bovenkant met tomatenketchup en dek het broodje af. Serveer met de frietjes en eet smakelijk! Enjoy!

Bron Veggie burger: Jamie Oliver 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten