donderdag 27 oktober 2016

Oranjebloesem shortbread koekjes


Net als rozenwater vind ik oranjebloesemwater iets soort van magisch hebben. Ik vind het zelf een heel lekkere geur en smaak en zeker in deze koekjes. Shortbread is een basic (maar wel erg lekker) koekje en als je dan een paar
lepels oranjebloesemwater aan toevoegd is het gelijk een ander lekker, mooi koekje. 
Het schijnt ook lekker te zijn om een druppeltje in je thee te doen. Wees voorzichtig met het toevoegen van dit water, want het heeft een sterke smaak. Oranjebloesemwater is bloesemwater dat wordt gemaakt van blaadjes van de sinaasappelbloesem met bronwater. Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en in zoete gerechten, zoals koekjes en taartjes, maar het schijnt ook lekker te zijn met rijst. Als je even rustig aan de smaak wilt wennen dan zou ik eerst deze koekjes eens proberen en dan kan je later nog eens experimenteren met rijst ;).

Nodig (ongeveer 20 stuks):
75 gram roomboter, kamertemperatuur
50 gram suiker
50 gram poedersuiker
75 ml zonnebloemolie
15 ml water
2 tl oranjebloesemwater
250 gram bloem
1 tl bakpoeder
abrikozenjam

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix de boter, suiker, poedersuiker en zonnebloemolie door elkaar tot een glad beslag. Voeg dan het water en het oranjebloesemwater toe en mix weer door. Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe. Mix op een lage snelheid tot de bloem goed door het deeg gemengd is en je een kruimelig deeg hebt. Kneed het deeg met de hand nog even kort tot een soepel deeg. Wikkel het dan in vershoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten. Vorm van het deeg kleine koekjes en druk ze een beetje plat. Druk in het midden een kuiltje in het koekje met je duim en schep hier een klein lepeltje jam in. Bak de koekjes in 20 minuten gaar. Ze zullen niet heel bruin worden. Laat de koekjes afkoelen. Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten