donderdag 10 november 2016

Mini stamp-potjes: Zoete aardappel/rode ui en doperwt/feta


Wat een herfstig weer de laatste dagen zeg. Al die regen en kale bomen, dekens van bladeren op de wegen. Veel mensen zijn verkouden of grieperig, dus is het belangrijk om je vitaminen binnen te krijgen.. wat een cliché hè hahaha. Maar het
is wel zo en zeker onze kleine boefjes kunnen het goed gebruiken. Maar de uitdaging is hoe maak je nu bepaalde groenten of nieuwe variaties aantrekkelijk en leuk, want zeg nou eerlijk hoe ouder ze worden hoe moeilijker ze af en toe kunnen zijn wat o.a. eten betreft.
Wat ik wel leuk vind aan de herfst is het knusse, de kaarsjes, thee en heerlijk goed eten! Alhoewel ik eten in elk seizoen lekker vind, maar het feit dat het nu weer tijd is voor stoofschotels, maaltijdsoep en stampotten. En weet je wat het fijne is aan die stamppotten? Het zijn eenpansgerechten en dus (meestal) ook snel op tafel en dat is erg fijn met en je werk en je kids die je een goede maaltijd wil voorzetten. Deze stampot is iets uitgebreider en zou ik bijvoorbeeld lekker op een zondag maken, samen met de kids. Als ze zin hebben om mee te helpen dan..
Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze maand een beetje vast liep wat betreft ideeën voor een nieuwe blog voor Zola kids. Gelukkig helpt brainstormen met mijn vriendin en lunchen erg goed hahaha. Hieronder een lekker en leuk receptje of eigenlijk zijn het 2 recepten voor 2 verschillende stamppotten. Je kan ook de ingrediënten van 1 stamppot keer 2 doen dan heb je genoeg voor rond de 4 tot 5 personen van eenzelfde stamppot.

Nodig (4-5 personen):

Zoete aardappel/rode ui stampot:
500 gr stamppot aardappelen
300 gr zoete aardappelen
1 rode uien
1 kipfilets
1 à 2 el melk (of room)
7 plakjes bladerdeeg (diepvries)
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1 ei
olijfolie
zout
peper

Doperwt/feta stamppot:
500 gr aardappelen
200 gr doperwtjes
1/2 pakje feta
1-2 el melk (of room)
zout
peper

Extra nodig:
4-5 kleine stenen potjes/schaaltjes
tapas prikkers
herfst-koekjesuitstekers

Bereiden:

Zoete aardappel/rode ui stamppot:
Snijd de kip in blokjes. Mix de komijn, paprikapoeder, olijfolie, zout en peper in een kom. Voeg de kip hier aan toe en laat een uurtje of twee intrekken. Dit kan je de dag ervoor ook al doen, scheelt wat tijd.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het bladerdeeg uit. Als je diepvries bladerdeeg gebruikt laat het dan even ontdooien van te voren. Steek er 5 rondjes uit ter grootte van je schaaltjes (tip: gebruik je schaaltje zelf om rondjes mee te maken;) ). Rol dan het overige bladerdeeg bij elkaar en rol uit met een deegrol. Steek uit dit deeg plus de overige 2 plakjes blad vormpjes uit of snijd ze zelf als je je crea voelt. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de rondjes op met genoeg ruimte ertussen. Kluts het ei in een kommetje. Bestrijk hier de rondjes mee. "Plak" hier de herfstblaadjes op en smeer deze ook in met ei. Bak ze dan af in de oven voor ongeveer 10-15 minuutjes. Haal ze uit de oven wanneer ze goudbruin zijn. Deze zijn ook voor de andere stampot bedoeld.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes en de gewone aardappelen in wat kleinere stukken. Doe dit in de pan met flink wat water en een snuf zout. Breng dit aan de kook. Snijd de rode ui in halve ringen ene voeg deze toe nadat het water in de pan ongeveer 5 minuten heeft gekookt.
Rijg ondertussen de kip aan de kleine tapas prikkers, 2 à 3 blokjes kip per prikker. Verhit wat olie in een koekenpan pan. Bak hierin de kleine spiesjes goudbruin en gaar.
Schep 2 of 3 potjes vol met de stampot, leg er twee spiesjes op en dek af met de bladerdeeg deksels.

Doperwt/feta stamppot:
Kook de aardappelen totdat ze gaar zijn. Giet ze af en voeg de helft van de erwten toe, melk, peper en wat zout en stampen maar. Als het gestampt is voeg dan de andere helft van de erwten toe (ze garen vanzelf door de warmte van de aardappelen). Verkruimel de feta erboven en roer even goed door. Schep dit in de overige schaaltjes en dek af met de bladerdeeg deksels.

Zo kan je de kids laten kiezen welke ze willen eten. Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten