zaterdag 24 december 2016

Christmas cookies


Dit soort koekjes zou ik bij de Grinch of Scrooge afleveren (Google het even als je niet weet wie dat zijn ;) ). Hier moeten zelfs de meest verbitterde
mensen toch vrolijk van worden, dat kan niet anders. Erg leuk om als kado te geven met kerst of als je een leuk bak-dagje wilt hebben met de kids of jezelf.

Nodig (ongeveer 20 stuks):
250 gr bloem
75 gram roomboter, kamertemperatuur
50 gr suiker
50 gr poedersuiker
75 ml zonnebloemolie
15 ml water
1 tl bakpoeder
1 tl sinaasappelsap
1 el cacaopoeder 
verschillende soorten sprinses of gehakte nootjes

Bereiden:
Mix de boter, suiker, poedersuiker en zonnebloemolie door elkaar tot een glad beslag. Voeg dan het water en het oranjebloesemwater toe en mix weer door. Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe. Mix op een lage snelheid tot de bloem goed door het deeg gemengd is en je een kruimelig deeg hebt. Kneed het deeg met de hand nog even kort tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in vieren. Viev aan 1/4 het sinaasappelsap toe en kneed goed door. Voeg aan de ander 1/4 deel het cacaopoeder toe (eventueel een scheutje rum) en kneed ook dit weer even door. Laat 2/4 deel van het deeg gewoon plain. Wikkel het dan in allemaal apart in vershoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten. 
Verwarm de oven voor op 180ºC en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Vorm van het sinaasappeldeeg kleine ovale vormpjes en druk ze een beetje plat en leg ze op de bakplaat met wat ruimte ertussen. Maak van het chocolade deeg gewoon rondjes en leg ze ook op de bakplaat. Bak de koekjes in 20 minuten gaar. Vul ondertussen een klein bordje met wat sprinkles of als je meerdere sprinkles (toppings) hebt over meerdere schaaltjes natuurlijk. Verdeel het normale deeg in 2 of 3 gedeeltes en maak rondjes van 1 deel en duw ze wat plat en leg ze op de bakplaat. Doe dit hetzelfde met de andere 2 delen, maar dip die nog even goed in de sprinkles. Leg ook deze op de bakplaat. Ondertussen zijn je andere koekjes klaar en kan je van bakplaat wisselen. Ze zullen niet heel bruin worden en ze worden wat harder naarmate ze afkoelen. Laat ze dus wel even goed afkoelen. Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten