donderdag 29 mei 2014

Mascarpone meringue cake


Lekker, machtig, heerlijk! Dat heb ik al gehoord over deze taart. En dat is hij zeker! Je kan verschillende kleuren aan de meringue toevoegen of je kan hem basic mooi houden ;). 


Benodigdheden:
Voor de meringue lagen:
12 eiwitten
500 gr kristal suiker
snufje zout
citroensap of azijn
voor de chocolade ganache:
500 gram pure chocolade
580 ml room
voor de mascarpone vulling:
250 ml slagroom
30 gr kristal suiker
500 gr mascarpone

Bereidingswijze:
Meringue:
Verwarm de oven voor op 120-125 graden. Leg 3 vellen bakpapier klaar en teken met behulp van een springvorm-ring (met een doorsnede van ongeveer 25 cm) een cirkel op elk stuk bakpapier. 
Maak met wat citroensap of azijn een kom vetvrij. Mix de eiwitten en het zout tot een schuimig geheel. Voeg dan rustig, beetje bij beetje de suiker toe en blijf door mixen tot je stevige pieken krijgt. Verdeel dit mengsel over de drie cirkels op het bakpapier. Strijk glad met een mes. Maak de cirkels ongeveer 1,5 cm hoog. Bak ze voor plus minus 2,5 uur of totdat ze droog en krokant zijn. Laat dit voor zeker een uur in de afkoelende oven staan. 
Ganache:
Breek de chocolade in stukken in een kom. Verwarm in een steelpan de room op medium hoog vuur. Haal van het vuur wanneer het gaat koken. Giet de room over de chocolade en laat voor een minuutje staan. Roer dan de chocolade en room door tot één geheel. Laat het afkoelen. Als de chocolade te hard is geworden door het afkoelen, warm het dan even op voor 15 sec en roer het door en herhaal dit totdat het weer een glad geheel is.
Mascarpone vulling:
Mix de slagroom en suiker zoals je gewoon ook je slagroom maakt. Let op dat het niet gaat schiften, dus blijf er goed bij. Doe de mascarpone in een andere kom en en prak het met een vork wat gladder. Voeg dan de slagroom toe en roer rustig met "vouwende" bewegingen door elkaar tot een geheel. 
Plaats de eerste meringue laag op een mooie taart schaal of bord. Verdeel hier de helft van de mascarpone vulling over. Verdeel hierover 1/3 van de ganache. Herhaal dit nog een keer en dek af met de laatste meringue laag. Verdeel hier het laatste van de ganache over. Je kan het zo laten of als topping nog wat gehakte noten over de ganache verdelen. Bewaar deze taart in de koelkast. Enjoy!

Tip: Ik had nog wat over van de meringue-mix en vond het zonde om weg te gooien. Ik heb er later mini meringue-snoepjes van gemaakt ;)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten